Ik ben onderzoeker aan het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en naast het opbouwen van teelttechnische kennis voor diverse nieuwe teelten wil ik graag ook meewerken aan de uitbouw van ketens voor deze nieuwe grondstoffen. Mensen met kleinschalige na-oogsttechnologie faciliteiten (drogen, schonen, persen, ontpitten, vermalen, verpakken,...) en cateraars met interesse in nieuwe lokale grondstoffen zijn zeer welkom bij ons, zodat we schakels uit de keten mee kunnen helpen verbinden.
We hopen mensen te ontmoeten die graag aan de slag willen met lokale nieuwe grondstoffen. Quinoa, blauwmaanzaad, deder, saffloer, pompoenpitten, zonnebloem, goudsbloem, teunisbloem, boekweit, lavas, mierikswortel, engelwortel, hennep, lupine, amarant, mosterd, karwij, anijs, chia, ... van Belgische bodem. Nieuwe teelten starten klein maar moeten net als de grote teelten aan het eind van de rit op zoek naar mogelijkheden om de oogst te drogen, sorteren, schonen, persen, ontpitten, pellen, vermalen, verpakken, ... Niet elk bedrijf heeft deze opties ter beschikking en de grote bedrijven rekenen veelal op grote volumes, liggen veraf, vragen een hoge opstartkost, ... Samenwerken loont vaak bij kleinschalige opstart.
Verkoop via de korte keten van aardappelen, wortelen, ajuinen, appelen en peren uit eigen teelt.
Wij zijn een akkerbouwbedrijf en telen o.a. baktarwe en kikkererwten. Rond onze kippenkar scharrelen Brakelhennen die heerlijke eieren leggen. De eetbare bloemen van onze akkerranden verwerken we tot bloemengelei en siroop om limonade te maken. Van de okkernoten maken we notenpasta, een lokaal alternatief voor pindakaas. We hebben een zelfbedieningskraam aan onze boerderij. We zijn ook de thuis van de Buurderij van Ninove, waar mensen uit de buurt elke zaterdag groenten, vlees, zuivel enz van producenten uit de streek ophalen.
Wij zijn Thijs en Jamien van Herlinckhof, akkerbouwbedrijf in Ninove. We telen o.a. baktarwe en experimenteren met kikkererwten. Brakelhennen scharrelen rond onze mobiele kippenkar. Van de eetbare akkerranden maken we bloemengelei en van onze notelaars een lokale pindakaas/notenpasta. We zoeken afzet voor onze kikkererwten en artisanale gelei en notenpasta. We zijn op zoek naar kennisdeling en/of samenwerking rond de nieuwe teelt kikkererwten en kunnen zelf 3 jaar teeltkennis delen.