Christophe en Steven (1)

Alfa Fish & de Vistafel

Home>Verhalen>

Alfa Fish & de Vistafel

Delen

De broers Steven en Christophe Timmermans baten samen Alfa Fish en de Vistafel uit in Brecht. Alfa Fish is een vis- en mosselgroothandel voor retailers, andere visgroothandels en horeca, terwijl particulieren bij de Vistafel kunnen genieten van hetzelfde aanbod. “We proberen de referentie te zijn in Vlaanderen wat verse vis betreft.” En het liefst komt die uit de Noordzee. 

Accepteer analytics-cookies om deze content te kunnen bekijken.

Waarom verkiezen jullie vis van bij ons? 

“We staan volledig achter het product: onze vis is van wereldklasse. We zijn zelf verzot op rog, tarbot, griet, tong, pladijs… Daarom verkopen en promoten we ze graag in onze viswinkel en groothandel. We dragen het ambassadeurschap Lekker van bij ons met trots uit.”  

“Bovendien is er niks verser dan vis van bij ons. Elke vis die we kopen in Oostende, Zeebrugge of Nieuwpoort, wordt op de dag van de aankoop verkocht aan de horeca en particulieren. Iedereen kan hier een kraakverse vis uit de Noordzee krijgen. Dat kan je niet zeggen over vis die van een ander werelddeel komt.” 

Onze vis is van wereldklasse

Hoe herken je verse vis? 

“Die herken je aan de blinkende ogen, mooie rode kieuwen, stevig visvlees en veel slijm. We zijn er graag bij op de Vlaamse visveiling om de vis zelf te kunnen keuren: aan de hand van de geur, kleur, het uitzicht van de vis… We vinden het belangrijk om dat te doen, zodat we zeker een vers, kwalitatief product kunnen aanbieden.” 

Versnijden vis (8)

Jullie hebben het certificaat ‘Visserij Verduurzaamt’. Wat is dat precies? 

“Alfa Fish is een van de eerste groothandels die het certificaat ‘Visserij Verduurzaamt’ heeft gehaald. Dat wil zeggen dat we duurzame vis uit de Vlaamse Noordzee verkopen: vis die op een duurzame wijze in de Noordzee werd gevangen en is aangeland in Zeebrugge of Oostende. Enkele duurzame vissen zijn tongen, tarbot, pladijs, zeeduivel en rode poon.” 

Wat betekent dat certificaat concreet voor jullie? 

“We dienen een strikt onderscheid te maken tussen duurzame en niet-duurzame vis. Als elke stap in de keten dat onderscheid maakt, kunnen alle klanten weten waar hun vis vandaan komt en kunnen ze er zeker van zijn dat hij effectief duurzaam is. In de frigo’s hebben we een apart lokaal voor duurzame vis, die ook apart verwerkt wordt. De verpakking krijgt ook een andere sticker.” 

Viswinkel De Vistafel (12)

Hoe maken jullie de consument warm om voor lokale vis te kiezen? 

“In onze viswinkel promoten we elke dag een catch of the day. We proberen telkens een duurzame, onbekendere vissoort zoals hondshaai of pieterman in de kijker te zetten. Zo leren de klanten ook andere soorten kennen, andere dan zalm en kabeljauw.” 

Waar dromen jullie nog van? 

“Met Alfa Fish willen we de referentie worden in Vlaanderen wat visgroothandels betreft. Retail, viswinkels, horeca, scholen, instellingen en andere groothandels kunnen bij ons terecht voor alle types vis, maar in het bijzonder voor duurzame Noordzeevis van bij ons. Voor particulieren willen we hetzelfde aanbod nog verder verstevigen in de Vistafel, zodat iedereen kan genieten van verse vis.” 

Deel ook je verhaal

Wil je graag je werk met lokaal lekkers delen? Of heb je via Lekker van bij ons Connect de partner van je professionele leven gevonden? Dan horen we het graag. Stuur een mail naar voedselverbindt@vlam.be en we nemen snel contact met je op.