Ivan De Keyser (3)

Breydel

Home>Verhalen>

Breydel

Delen

Breydel

Ivan De Keyser is zaakvoerder en bezieler van Breydel, producent van ovengebakken, ambachtelijk varkensvlees. De laatste tien jaar zet Breydel sterk in op duurzaamheid en beleving. Zo worden de Breydelvarkens gekweekt door lokale varkenshouders en kreeg het verhaal van Breydel een upgrade, met ‘Beleef Breydel’ als nieuwe slagzin. “Beleef staat voor Breydel, eerlijk, lokaal, enig, expert en fier. We willen dat dan ook uitstralen.” Het ambassadeurschap sluit daar mooi bij aan, legt Ivan uit. 

Accepteer analytics-cookies om deze content te kunnen bekijken.

Hoe is Breydel ontstaan? 

“Ons verhaal begon in 1979 met een slagerij in Gent, vandaag nog steeds uitgebaat door mijn zus en schoonbroer. In 1989 bouwden mijn vader zaliger en ikzelf een eerste fabriek, waar ik in 1991 helaas alleen van aan het roer kwam te staan. In 2009 bouwden we een nieuwe, duurzame fabriek waar Breydel vandaag gevestigd is.” 

“In 2019 startten we een eigen varkensfilière, een belangrijke stap in het streven naar een kortere keten. Doorheen het parcours kregen we ook verschillende erkenningen: zo is onze Breydelham een erkend streekproduct, net als Breydelspek.” 

Waarom ben je ambassadeur Lekker van bij ons geworden? 

“Het ambassadeurschap is op mijn lijf geschreven. In 1991 richtte ik de vzw ‘Lekkers uit Oost-Vlaanderen' op: ik voel me toch een beetje pionier. Ik vind bovendien dat we chauvinistischer mogen zijn over producten van bij ons. We hebben zoveel lokale lekkernijen waarvoor er te weinig erkenning is. Waarom serveren we vaak alleen cava of champagne op feesten, terwijl we hier zulke lekkere bieren hebben?” 

Productieruimte_ham (17)

Wat maakt het lokale aspect zo belangrijk? 

“Ik zoek altijd samenwerkingen met mensen uit de omgeving: het is een toffe wisselwerking als je het gezicht achter een bepaalde dienst of product kent. Zo werken we samen met een fantastisch koppel dat de varkenskweek voor ons behartigt op twee locaties. Dat geeft vertrouwen.” 

“Bij Breydel proberen we ook alles te doen in een straal van 25 kilometer: het produceren van varkensvoeder, de varkenskweek… Ik vind het tot slot belangrijk dat er zo weinig mogelijk economische schakels in de ketting zijn. Je kan zo snel zekerheden borgen.” 

Wat is het geheim van Breydelham? 

“Onze Breydelham wordt gebakken in een oude, ambachtelijke warmeluchtoven: een exacte kopie van een stuk dat is meegekomen met de Amerikanen na D-Day in 1944. De oven is voorzien van een spitsysteem zodat de hespen langzaam en gelijkmatig kunnen garen. Voor ze in de oven gaan, strooien we er een kruidenmix op. Het is een recept van mijn vader zaliger: vrij eenvoudig maar heel lekker. De kruidenmengeling stellen we zelf samen en is een goed bewaard geheim.” 

Kookschorten Breydel (3)

Deel ook je verhaal

Wil je graag je werk met lokaal lekkers delen? Of heb je via Lekker van bij ons Connect de partner van je professionele leven gevonden? Dan horen we het graag. Stuur een mail naar voedselverbindt@vlam.be en we nemen snel contact met je op.