Duroc d'Olives
Een lekker stuk varkensvlees, smaakvol en duurzaam geproduceerd, daar maken Bart Mouton en Filip van Laere van Duroc d'Olives werk van. In hun varkensboerderijen in Lochristi en Kruishoutem kweken ze Durocvarkens die gekend staan voor hun malse smaak en bijzondere voedingspatroon. Maak kennis met twee gepassioneerde varkenshouders.
Accepteer analytics-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Twaalf jaar geleden, na een interessante avond op café, besloten Bart en Filip hun krachten te bundelen. Beide heren hadden op dat moment een landbouwbedrijf waar ze varkens voor verkoop kweekten. Nu, twaalf jaar later, hebben ze een gemeenschappelijk kwaliteitslabel, Duroc d'Olives, een interessante toekomstvisie en het sappigste varkensvlees van de streek. Hun doel? De consument opnieuw laten genieten van een lekker stuk authentiek varkensvlees.
Wie wordt niet gelukkig van een stukje mals en sappig varkensvlees?!
Gedeelde visie
"We hebben vandaag elk ons eigen bedrijf, maar onze visie, aanpak en gedrevenheid is gemeenschappelijk," legt Bart uit. "Onze samenwerking maakt van één plus één drie en dat is onze grote sterkte. Naast de smaak van ons varkensvlees zijn ook de levensomstandigheden van onze varkens belangrijk. Ons verhaal heeft veel facetten die bijdragen tot een uniek stuk varkensvlees. We zorgen voor onze planeet en voor een beleving op het bord."
"Met ons bedrijf boeren we op een bepaalde manier. Dat merk je aan de manier waarop we pogen ons bedrijf netjes te integreren in het landschap. We maken werk van tevreden buren door het bedrijf in het landschap te integreren. Door de lucht te zuiveren houden we niet alleen rekening met de stikstofregels, maar beperken we ook de geurhinder voor onze omgeving. We telen voor een deel ons eigen graan, vangen regenwater op in een wachtbekken en wekken energie op via de zonnepanelen op onze stallen. Waar we kunnen, proberen we het duurzaamheidsverhaal te integreren in onze missie en visie."
Gezonde vetten
Met voldoende daglicht, veel beweegruimte en speelmogelijkheden zitten de dieren beter in hun vel. Filip legt verder uit: "wat ook zorgt voor de unieke smaak van ons varkensvlees is de voeding die onze varkens te eten krijgen. Uniek aan ons bedrijf is de combinatie van lokale granen én olijfolie. Niet alleen een Europese vetbron, maar ook een onverzadigd vetzuur wat ons vlees gezonder maakt. Het vet in het varkensvoeder komt later terug in het vlees en dat verschil proef je."
Vlees met een verhaal
Filip en Bart merken dat de Belg warm loopt voor vlees met een verhaal. "Een speciaal ras, aandacht voor duurzaamheid of een bedrijf dat werk maakt van dierenwelzijn, daar houden de Belgen van. Daarnaast is lokaal produceren goed voor de consument én voor de lokale economie. Iedereen wint en dat maakt het zo'n mooi verhaal om aan bij te dragen. Vlees van hier wordt niet alleen duurzamer gekweekt dan in het buitenland, het is daarnaast minder lang onderweg, én aan strenge milieu en dierenwelzijnsregels onderworpen. Dat maakt het de beste keuze voor op je bord. En dat maakt ons trotse ambassadeurs 'Lekker van bij ons'."
Totaalbeleving aan tafel
"Vroeger verkochten wij onze varkens aan een slachthuis, nu verkopen we de dieren zelf en krijgen we rechtstreekse feedback op onze producten, vertelt Filip. "Waar we vroeger vaak niet wisten wat er met onze varkens gebeurde, krijgen we nu wekelijks een mail met een vraag, een opmerking of een recensie. Daarnaast vragen mensen vaak waar ze ons vlees kunnen aankopen of vissen ze naar wijntips die het beste met ons vlees combineren. Consumenten zijn echt wel bezig met de totaalbeleving van het eten, wij maken daar graag deel van uit."
"Die passie is, samen met ons product, mee gegroeid. Hoe meer we er mee bezig zijn, hoe verder we in die innovatie willen gaan. Dat uit zich in de kruisingen, de kennis, de verwerking van het product. We willen die passie doordrijven in onze product. Wat de beleving die stopt niet, daar zijn geen grenzen aan. Dat houdt het uitdagend en interessant."
Deel ook je verhaal
Wil je graag je werk met lokaal lekkers delen? Of heb je via Lekker van bij ons Connect de partner van je professionele leven gevonden? Dan horen we het graag. Stuur een mail naar voedselverbindt@vlam.be en we nemen snel contact met je op.